Programın Aşamaları

 

1) Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı her yıl Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan 3. sınıf öğrencilerine eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında uygulanan Genel Tarama Test ve Ölçümler ile başlar. Genel Taramada uygulanan Test ve Ölçümler: (Boy, Vücut Ağırlığı, Kulaç Uzunluğu, Oturma Yüksekliği, Esneklik, Pençe Kuvveti, Dikey Sıçrama, Çeviklik, Geriye Sağlık Topu Atma, Sürat)

2) Genel Tarama Test ve Ölçümler sonucunda spora yatkın bulunanlar öğrenciler belirlenir ve Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programına davet edilir.

3) Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programını tamamlayan öğrencilere yönlendirmeye esas puanları elde etmek amacıyla Kapsamlı Test ve Ölçümler uygulanır. (Boy, Vücut Ağırlığı, Kulaç Uzunluğu, Oturma Yüksekliği, Esneklik, Pençe Kuvveti, Dikey Sıçrama, Çeviklik, Geriye Sağlık Topu Atma, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon, Denge, Reaksiyon)

4) Genel Tarama Test ve Ölçümlere katılan öğrencilerin e-Devlet üzerinden ulaşabilecekleri Tarama Bilgi Formu oluşturulur. Kapsamlı Test ve Ölçümlere katılan öğrencilerin ise elde ettikleri değerler sonucunda oluşturulan Spor Karneleri e-Devlet üzerinden ilan edilir ve spor dallarına yönlendirme süreci başlar. Birden fazla spor dalına yönlendirme yapılabilir.

5) Spor dalı özeline göre değişiklik gösteren ve yaklaşık 2-4 yıl sürecek olan eğitimler; Sporcu Eğitim Merkezleri, Özel Spor Kulüpleri, İl Müdürlükleri Spor Kulüpleri, GSB Spor Okulları bünyesinde gerçekleştirilir.

6) Yönlendirilmiş olduğu spor dalında yeterlilik gösteren ve başarılı olan öğrenciler, üst düzey sporcu olma yolunda özel spor kulüpleri, antrenörler ve TOHM kanalıyla desteklenir.