Sıkça Sorulan Sorular

1. Program Kapsamında Hangi Test ve Ölçümler Uygulanmaktadır?

İlk taramada ve seçim aşamasında Temel Motorik (Esneklik, Dikey Sıçrama, El Kavrama Kuvveti, Geriye Sağlık Topu Atma, Sürat, Çeviklik) ve Antropometrik (Boy, Kilo, Kulaç Uzunluğu, Oturma Yüksekliği) test ve ölçümler yapılmaktadır. Eğitim aşamasında ve sonrasında ise test ve ölçümlere Koordinasyon, Mekik, Denge ve Reaksiyon testleri de eklenmektedir.

2. Test ve Ölçümler Kimlere Uygulanıyor?

Test ve ölçümlerimiz tüm Türkiye genelinde her yıl ilkokul 3. Sınıf öğrencilerine yapılmaktadır. Yatkınlığı belirlenen ve eğitimlere davet edilen öğrencilere eğitimlerin sonunda kapsamlı test ve ölçümler uygulanmaktadır.

3. Test ve Ölçümler Ne Zaman Yapılmaktadır?

İlk tarama test ve ölçümleri Gençlik ve Spor Bakanlığının ve Millî Eğitim Bakanlığının iş birliği ile her yıl 3. Sınıf öğrencilerine o yılki eğitim-öğretim takviminin ikinci dönemini kapsayacak şekilde belirlenen tarihlerde yapılmaktadır. Eğitimlere katılmaya hak kazanan öğrencilerimize, eğitimlerin sonunda kapsamlı test ve ölçümler uygulanarak branşa yönlendirilmesi sağlanmaktadır.

4. Test ve Ölçümlere Girebilmek İçin Neler Gerekiyor?

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okuyan tüm 3. Sınıf öğrencileri Türkiye Sportif Yetenek Taramasına ve Spora Yönlendirme Programı test ve ölçümlerine girme hakkına sahiptir. Öğrencilerin velilerinden alınacak muvaffakatname, test ve ölçümlere çocukların girebilmesi için zorunludur, aksi takdirde öğrenciler test ve ölçümlere alınamayacaktır.

5. Program Kapsamında Kimler Görev Alıyor?

Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı Millî Eğitim Bakanlığında görevli 1350 beden eğitimi öğretmen, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde Görevli 945 antrenör, 948 uzman ve diğer personel olmak üzere toplam 2943 kişi görev almaktadır.

6. Çocuğum Genel Taramalara Katılamadı Ne Yapabilirim?

3. sınıf öğrencilerine yapılan Genel Tarama test ve ölçümleri o yılki eğitim-öğretim takviminin ikinci döneminde yapılmaktadır. Öğrencinin bulunduğu bölgede yapılan Genel Taramaya girememesi durumunda en yakın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile iletişime geçerek, ilde farklı bölgede devam eden taramalara girmesi sağlanabilir. Bu süre içerisinde iletişime geçilmemesi durumunda öğrenci hakkını kaybetmektedir.

7. Öğrenciler Genel Tarama Sonuçlarını Nereden Öğrenebilir?

Öğrencilerimiz ve velileri Test ve ölçüm sonuçlarını; eğitim öğretim yılı tamamlandığında Spor Bilgi Sistemine e-devlet kapısı üzerinden giriş yaparak, “velayetim altında bulunan kişiler” sekmesinden görebilirler.

Spora yatkınlıkları belirlenen öğrencilerin eğitimlere daveti Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. Öğrencinin spor karnesinde başarılı olduğu halde çağırılmaması durumunda en yakın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sportif yetenek taraması biriminden detayları öğrenebilirsiniz.

8. Genel Taramaya Katılan Öğrenciler Hangi Kriterlere Göre Eğitimlere Yönlendiriliyor?

Öğrencilerimiz spor alanında Türkiye’nin önde gelen öğretim üyelerinden oluşan Spor Eğitimi ve Bilim Kurulumuzun belirlemiş olduğu kriterlere göre yönlendirilmektedir. Bu çalışmalarda öğrencilerin tüm beceri, performans ve özellikleri dikkatle ele alınmış ve istatistiki hesaplamalar oluşturulmuştur.

9. Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı Ne Kadar Süre Devam Edecek?

Eğitimler, Uzun Süreli Sporcu Gelişim Yaklaşım Modeli baz alınarak, Olimpiyat sporcusu/şampiyonu yetiştirmek amacı ile yaklaşık 10 yılı kapsamaktadır. Ancak; ilk etapta “Temel Hareket ve Sportif Beceri Eğitimi” ni içeren 1 yıllık eğitim gerçekleştirilecektir. Bu eğitimden sonra İl müdürlüklerimiz, federasyonlar ve spor kulüpleri vasıtasıyla çocuklarımız branşlara yönlendirilecek ve 2-4 yıllık branş eğitimlerini alarak özelleşmesi sağlanacaktır. Son evrede ise en az 4-5 yılı kapsayan performansa dayalı “İleri düzey spor eğitimi” gerçekleşecektir.

10. Eğitimler Ne Zaman Nerede Başlayacak?

Öğrenciler, eğitimlerine Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinin belirlediği yer ve tarihlerde, bu konu üzerine özel eğitim almış antrenör, öğretmen ve/veya öğretici eşliğinde başlayacaklardır.

11. Eğitimlere Devam Eden Öğrenciler Tekrar Test Ve Ölçüme Tabi Olacak Mı? Seçilen Öğrencilerden Eğitimler Esnasında Eleme Yapılacak Mı?

Öğrenciler, her yıl belirlenen yıllık eğitim planı takvimine göre test ve ölçümlere tabi tutulacaktır. Ancak bu test ve ölçümler sonucunda herhangi bir eleme yapılmayacaktır.

12. Çocuğumun Zaten Bir Spor Branşı İle İlgileniyor Sporcu Eğitimi Ve Gelişimi Programına Katılmasına Gerek Var Mı?

Evet var! Öğrencinin yönlenmiş olduğu branş bilimsel metotlarla belirlenemediğinde, seçtiği branşta üst düzey sporcu olması tesadüflere dayanacaktır, bunu ortadan kaldırıp daha başarılı bir sporcu olmasını sağlamak eğitimlere devam etmesiyle gerçekleşebilir. Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı çocuklarımızın sadece bir branşı yapmak üzere baskın kas gruplarını çalıştırmak yerine tüm kas gruplarını çalıştırmaya yönelik hazırlanmıştır. Ayrıca, Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı eğitimleri ile birlikte öğrencinin daha önce yönlenmiş olduğu branşı da yapmasında bir sakınca yoktur.

13. Öğrencilerin Eğitimlere Devam Zorunluluğu Var Mı?

Öğrencilerimizin eğitimlere devam zorunluluğu vardır. %20 devamsızlık hakkı doldurulduğunda ve testlere katılmadığında öğrencinin eğitimler ile ilişiği kesilmektedir.

14. Başka Bir İle İkamet Edildiğinde Eğitimlere Devam Edilebilir Mi?

Öğrenciler başka bir ile ikamet değişikliği yaptığında, veli tarafından yeni ilde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne dilekçe ile bilgilendirmede bulunması gerekmektedir. İl Müdürlüğü ikamet değişikliği yapılan öğrenciyle ilgili değişikliği Bakanlık Merkez Yürütme Kuruluna yazı ile bildirir. İkamet değişikliği gerçekleştiği anda sistem tarafından otomatik olarak güncellenmektedir. Bu süreçten sonra öğrencinin yeni ilde uygun olan yer ve zamanda eğitimlerine devam etmesi sağlanacaktır.

15. Türkiye Sportif Yetenek Taraması Ve Spora Yönlendirme Programı Eğitimlerinin Sonunda Çocukların Spor Branşlarına Yönlendirilmesi Nasıl Yapılacak?

1 yılı kapsayan Temel Hareket ve Sportif Beceri Eğitimi sonrasında, federasyonlar ve bilim kurulumuzun belirlediği kriterler doğrultusunda çocuklarımız yapılan test ve ölçümlerdeki skorları, bulunduğu ilin profili ve imkânları dikkate alınarak en uygun branşlara yönlendirilecek ve branş eğitimlerine devam edeceklerdir.