Sıkça Sorulan Sorular

 

1.Genel Tarama Test ve Ölçümleri Nedir?

Program kapsamında ilkokul 3. Sınıfta okuyan tüm öğrencilerin girme hakkına sahip olduğu ve 10 parametreden oluşan test ve ölçümlerdir. Genel tarama sonrasında öğrencilere test ve ölçümlerde elde ettikleri değerleri gösteren “Tarama Bilgi Formu” verilir.

Genel Tarama; boy uzunluğu ölçümü, vücut ağırlığı ölçümü, esneklik testi, oturma yüksekliği ölçümü, kulaç uzunluğu ölçümü, dikey sıçrama testi, el kavrama kuvveti testi, geriye sağlık topu atma testi, çeviklik testi ve 20m sürat testinden oluşmaktadır.

 

2.Kapsamlı Test ve Ölçümler Nedir?

Genel Tarama test ve ölçümleri sonucunda yapılan değerlendirmelerde spora yatkın bulunarak 1 yıllık Sporcu Eğitimi ve Gelişimine davet edilen öğrencilere eğitim sonunda gerçekleştirilen ve 14 parametreden oluşan test ve ölçümlerdir. Kapsamlı test ve ölçümler sonrasında öğrencilere hangi spor dallarına daha yatkın oldukları ortaya koyan “Spor Karnesi” hazırlanır.

Kapsamlı test ve ölçümler; genel taramada uygulanan test ve ölçümler ek olarak denge, reaksiyon, koordinasyon ve dayanıklılık testleri uygulanmaktadır.

 

3.Test ve Ölçümler Ne Zaman Yapılmaktadır?

Genel Tarama test ve ölçümleri Gençlik ve Spor Bakanlığının ve Millî Eğitim Bakanlığının iş birliği ile her yıl 3. Sınıf öğrencilerine o yılki eğitim-öğretim takviminin ikinci dönemini kapsayacak şekilde belirlenen tarihlerde yapılmaktadır.

Kapsamlı Test ve Ölçümler ise spora yatkın bulunan öğrencilerin eğitimlerinin sonuna doğru her yıl 23 Nisan tarihi itibarı ile başlayıp eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam etmektedir.

Unutulmamalıdır ki; Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerimiz planlamalarını ilde bulunan öğrenci sayısına göre yapmaktadır ve bu tarihler il müdürlükleri tarafından sınırlandırılabilmektedir.

 

4.Test ve Ölçümlere Katılmak İçin Neler Gerekiyor?

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okuyan tüm 3. Sınıf öğrencileri Türkiye Sportif Yetenek Taramasına ve Spora Yönlendirme Programı test ve ölçümlerine girme hakkına sahiptir. Öğrencilerin velilerinden alınacak “veli izin belgesi”, test ve ölçümlere çocukların girebilmesi için zorunludur, aksi takdirde öğrenciler test ve ölçümlere alınamayacaktır.

 

5.Program Kapsamında Kimler Görev Alıyor?

Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı Millî Eğitim Bakanlığında görevli 1771 beden eğitimi öğretmen, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde Görevli 2781 antrenör, 838 EYS antrenörü, 948 uzman ve diğer personel olmak üzere toplam 6338 kişi görev almaktadır.

 

6.Çocuğum Genel Taramalara Katılamadı Ne Yapabilirim?

3. sınıf öğrencilerine yapılan Genel Tarama test ve ölçümleri o yılki eğitim-öğretim takviminin ikinci döneminde yapılmaktadır. Öğrencinin bulunduğu bölgede yapılan Genel Taramaya girememesi durumunda en yakın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile iletişime geçerek, ilde farklı bölgede devam eden taramalara girmesi sağlanabilir. Bu süre içerisinde iletişime geçilmemesi durumunda öğrenci hakkını kaybetmektedir.

 

7.Öğrenciler Genel Tarama Sonuçlarını Nereden Öğrenebilir?

Öğrencilerimiz ve velileri Test ve ölçüm sonuçlarını; Spor Bilgi Sistemine e-devlet kapısı üzerinden giriş yaparak, “velayetim altında bulunan kişiler” sekmesinden görebilirler. (https://studio.youtube.com/video/ucmlw6V-QDc/edit)

 

8.Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı Nedir?

Program kapsamında genel taramalara katılan ve spora yatkın bulunan öğrencilerin davet edildiği eğitim programıdır. Program çok amaçlı olarak öğrencilerin sportif anlamda tüm gelişim özelliklerine katkı sağlayacak nitelikte planlanmıştır.

 

9.Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı Ne Zaman Nerede Başlayacak?

Veli ve öğrenciler spora yatkın bulunduklarının açıklanmasından sonra e-devlet üzerinden eğitime katılım durumlarını “evet" veya “hayır” olarak seçerler.(https://www.youtube.com/watch?v=j-cJrM9iLdo&list=PL67l-ON7lZjpZ_NkkQnAXMwFKPKO7Nbjq&index=3).Sonrasında Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri eğitim gruplarını oluşturur ve eğitim için belirlediği yer ve tarihleri veli ve öğrencilere bildirir. Eğitimler; eğitim öğretim yılının başlaması ile beraber başlar bitimi ile sona erer..  Eğitimlerde alanında uzman antrenör, öğretmen ve/veya öğreticiler görev almaktadır.

 

  

10.Genel Taramaya Katılan Öğrenciler Hangi Kriterlere Göre Eğitimlere Yönlendiriliyor?

Öğrencilerimiz spor alanında Türkiye’nin önde gelen öğretim üyelerinden oluşan Sporcu Yetiştirme Bilim Komisyonunun belirlemiş olduğu kriterlere göre yönlendirilmektedir. Bu çalışmalarda öğrencilerin tüm beceri, performans ve özellikleri dikkatle ele alınmış ve istatistiki hesaplamalar oluşturulmuştur.

 

11.Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı Ne Kadar Süre Devam Edecek?

Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı yaklaşık olarak 10 aylık süreyi kapsamaktadır. Eğitim spora yatkın bulunan öğrencilerin 4. Sınıfa başlamaları ile başlar ve yıl sonu itibarı ile sona erer. Eğitimin sonunda spor karneleri hazırlanabilmesi amacıyla Kapsamlı Test ve Ölçümler gerçekleştirilir.

 

12.Spor Karnesi Oluşturulan Öğrencilerin Süreçleri Nasıl İlerler?

Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programını tamamlayan ve kapsamlı test ve ölçümlere katılarak spor karnesi hazırlanan öğrenciler, spor karnesinin ilanından sonra bağlı bulundukları Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde bulunan sportif yetenek taraması ilgili birimine başvurarak yatkın oldukları spor dallarına yönlendirilirler.

 

13.Çocuğumun Zaten Bir Spor Branşı İle İlgileniyor Sporcu Eğitimi Ve Gelişimi Programına Katılmasına Gerek Var Mı?

Evet var! Öğrencinin yönlenmiş olduğu branş bilimsel metotlarla belirlenemediğinde, seçtiği branşta üst düzey sporcu olması tesadüflere dayanacaktır, bunu ortadan kaldırıp daha başarılı bir sporcu olmasını sağlamak eğitimlere devam etmesiyle gerçekleşebilir. Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı çocuklarımızın sadece bir branşı yapmak üzere baskın kas gruplarını çalıştırmak yerine tüm kas gruplarını çalıştırmaya yönelik hazırlanmıştır. Ayrıca, Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı eğitimleri ile birlikte öğrencinin daha önce yönlenmiş olduğu branşı da yapmasında bir sakınca yoktur.

 

14.Öğrencilerin Eğitimlere Devam Zorunluluğu Var Mı?

Öğrencilerimizin eğitimlere devam zorunluluğu vardır. %20 devamsızlık hakkı doldurulduğunda ve testlere katılmadığında öğrencinin eğitimler ile ilişiği kesilmektedir.

 

15.Başka Bir İle İkamet Edildiğinde Eğitimlere Devam Edilebilir Mi?

Öğrenciler başka bir ile ikamet değişikliği yaptığında, veli tarafından yeni ilde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne dilekçe ile bilgilendirmede bulunması gerekmektedir. İl Müdürlüğü ikamet değişikliği yapılan öğrenciyle ilgili değişikliği Bakanlık Merkez Yürütme Kuruluna yazı ile bildirir. İkamet değişikliği gerçekleştiği anda sistem tarafından otomatik olarak güncellenmektedir. Bu süreçten sonra öğrencinin yeni ilde uygun olan yer ve zamanda eğitimlerine devam etmesi sağlanacaktır.

 

16.Türkiye Sportif Yetenek Taraması Ve Spora Yönlendirme Programı Eğitimlerinin Sonunda Çocukların Spor Dallarına Yönlendirilmesi Nasıl Yapılacak?

1 yılı kapsayan Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı sonrasında gerçekleştirilen kapsamlı test ve ölçümlerden elde edilen veriler kullanılarak, federasyonlar ve bilim komisyonumuzun belirlediği kriterler doğrultusunda öğrencinin bulunduğu ilin profili ve imkânları dikkate alınarak öğrenciler en uygun spor dallarına yönlendirilecek ve spor dalı eğitimlerine devam edeceklerdir.